Universitat Autònoma de Barcelona   Español  |  English
   
  Paraula clau:
   
   

La sèrie documental conté els llibrets de les òperes representades al teatre. També s’hi recullen llibrets de funcions de sarsueles –força habituals durant les primeres dècades de funcionament del teatre, tant en català com en castellà–, així com de les funcions de balls. En la seva majoria daten del segle XIX. Els llibrets recullen el text complert de les obres representades i altres informacions bàsiques: el repartiment dels cantants a les primeres funcions d’una obra, els noms dels directors de l’orquestra, cor i banda, els noms dels músics dels primers faristols de l’orquestra, i la data de l’estrena al teatre d’una òpera, sarsuela o ballet.

Els primers llibrets solien recollir només el text en italià, una peculiaritat dels teatres de Barcelona. Pels volts de la segona meitat de segle els llibrets generalitzaren la seva publicació bilingüe, tot recollint a la pàgina de l’esquerra el text en italià –majoritàriament– i a la dreta la seva traducció al castellà.

Els llibrets del G. T. del Liceu foren editats amb molta cura, a càrrec d’impressors com Tomàs Gorchs, Jaume Jepús, Ignasi Estivill, Vidal i Roger, Joan Baptista Pujol, Joan Oliva. Habitualment no es detallava el nom del traductor, malgrat les evidències que es tenen de que noms importants de la literatura catalana feren algunes de les traduccions. Quan es tornava a representar una òpera no es feia necessàriament una nova edició del llibret: a vegades s’indicaven els talls efectuats al text cantat o recitat, però mai es solia fer de manera sistemàtica.


Llibrets

Registres 1 a 3 de 3    1844

Ordenar per :   Títol   |   Autor  |  Data data descendent  data ascendent  

tornar a la pàgina anteriorTornar   Lucrecia Borgia : drama lírico en tres actos y cinco cuadros

Hugo, Victor
Donizetti, Gaetano

Data 1844
Descripció 1 volum
Lengua castellà
Descriptors: Òpera ; Llibrets
Col·lecció Llibrets
Altres documents Lucrezia Borgia 
  Linda de Chamounix : melodramma in tre atti, parole di Gaetano Rossi da rappresentarsi nel teatro dell'eccellentissima città di Barcellona l'anno 1844

Donizetti, Gaetano
Rossi, Gaetano

Data 1844
Descripció 1 volum
Nota Òpera de Gaetano Donizetti basada en el llibret de Gaetano Rossi
Lengua italià
Descriptors: Òpera ; Llibrets
Col·lecció Llibrets
Altres documents Linda di Chamounix 
  Nabucodonosor : dramma sacro in quattro parti di Temistocle Solera, da rappresentarsi dell'eccellentissima città di Barcellona l'anno 1844

Verdi, Giuseppe
Solera, Temistocle

Data 1844
Descripció 1 volum
Resum De cada obra s'ha digitalitzat un programa sencer. De la resta s'han digitalitzat les parts que són diferents.  
Nota Òpera de Giuseppe Verdi basada en un llibret de Temistocle Solera
Lengua italià
Descriptors: Òpera ; Llibrets
Col·lecció Llibrets
Altres documents Nabucco