Universitat Autònoma de Barcelona   Castellano  |  English
  Paraula clau:
   
 

Inclou tota la documentació que prové dels diferents òrgans de la Societat del G. T. del Liceu. Al decurs dels anys, i per a adequar-se a les circumstàncies de cada moment, els accionistes que varen adquirir les accions s’han regulat a partir de fòrmules diverses. La documentació generada respon als canvis organitzatius interns de la pròpia Societat.

Entre els documents que pertanyen a la Direcció de la Societat es troben aquells que constitueixen els grans eixos de l’arxiu: les Actes de les Juntes de Govern, les Actes de les Juntes Generals i la sèrie de dietaris anomenats genèricament com a Llibre del Conserge.

Tipologia de documents

Des del punt de vista de l’organització de l’entitat, es creà una primera societat, a partir de l’emissió de 50 accions de 25 duros cadascuna, per a la construcció del teatre “Liceo Filarmónico de Montesión”. De manera paral•lela a la fallida inicial del 1845, es constituí una nova Sociedad de Construcción, creada amb accions, que havia d’afrontar la construcció del nou teatre. Es bastí en poquíssim temps, i s’inaugurà el 4 d’abril de 1847. La direcció executiva de la societat d’accionistes estava delegada a una Junta de govern. Les seves decisions estan recollides a les Actas de la Junta de Gobierno. Des de 1844 fins el 1856 es designava com a “Junta Permanente del Teatro de Isabel II”. Amb la refundació de l’entitat adoptà el nom de Junta de Govern.

Un cop construït el teatre, i ja en funcionament, es separà una de les seccions inicials –el Conservatori, provinent de les antigues Càtedres de Música, cant i declamació–. El 1854 prengué cos la nova entitat, dedicada només a les representacions líriques i teatrals, la qual adoptaria el nom de “Sociedad del Gran Teatro del Liceo”. De les reunions de tots els socis en deriven les Actas de las Juntas Generales, que en recullen les reunions entre 1854 fins les que són consultables, del 1967.

El conjunt de dietaris anomenats Libro del Conserje comprenen 25 volums manuscrits. La seva denominació va canviar, des de Diario de la Mayordomía, a Diario de Secretaría. Després de l’incendi de 1861, la Societat contractà un treballador que hauria de viure al mateix edifici. Entre les seves obligacions estava la de recollir diàriament tot el que succeïa al teatre, ja fossin funcions, assajos, reparacions o altres esdeveniments més extraordinaris. Es començà a redactar el primer d’abril de 1862 fins el 16 de juliol de 1981, quan el Consorci s’encarrega de la gestió teatral. Per a facilitar la seva consulta s’han dividit els volums per anys natural. En total, van ser nou els treballadors que varen redactar els volums: Pius del Castillo, Bartomeu Carcassona, Francesc Carcassona (fill), Ricard Carcassona (nét), Josep Burgas, Manuel Fages, Miquel Alañá, Pere Puértolas i Joan Antich. El seu càrrec serà anomenat també com administrador o majordom.

Altres documents d’ordenació interna són els diferents Estatuts i Reglaments d’ordre intern modificats segons les circumstàncies del moment, i les Memòries annuals editades per als socis on es recullen les activitats de cada temporada teatral.

Balls de màscares

Els balls de Carnaval són un altre dels episodis presents dins d’aquesta sèrie. Els primers documentats daten del 1848. Van assolir una importància social, i artística, cabdal a la Barcelona de l’època, fins el punt de marcar d’una forma notable tota la segona meitat del segle XIX, i convertir-se en la referència que imitarien la resta de balls de màscares barcelonins. Els balls eren organitzats per la pròpia Societat, generant una documentació pròpia: des de programes, a normatives específiques, invitacions, arranjaments de la sala, així com la contractació de músics i la composició de repertoris de balls específics.

Durant el període del juliol de 1936 al gener de 1939 el teatre fou nacionalitzat, es convertí en Teatre Nacional de Catalunya. Malgrat el parèntesi en algunes de les sèries anteriors, la gestió del teatre continuà per atendre l’activitat que mantenia el coliseu de les Rambles.

Direcció de l'entitat

Registres 21 a 30 de 30   Reglaments Ordenar per :   Títol   |   Autor  |  Data data descendent  data ascendent  

tornar a la pàgina anteriorTornar 

Pàgina inicial pàgina anterior

  Sentencia sobre la suspensió d'alguns articles del Reglament

Carreras, Baudilio
Nadal, José Maria
Trilla, Pedro
Chopitea i de Villota, Dorotea de
Güell, Eusebio
de la Serna, Gaspar
Crespo, Ramón

Reyneta, Jose Maria
Rondau, Francisco
Gallo y Rey, Manuel
Societat del Gran Teatre del Liceu

Data: 1882
Descripció: 1 document manuscrit
Nota: Sentencia del Jutjat 1 Instància del Pi sobre la suspensió d'alguns articles del Reglament. Figuren els socis que la porten endavant, entre ells: B. Carreras, E. Güell, P. Trilla, J.M. Nadal, D. Chopitea, etc.
Nota: Com a representants de la part legal figuren: G. de la Serna, J.M. Reyneta, R. Crespo, F. Rondau i M. Gallo
Lengua: castellà
Descriptors: Reglaments ; Socis ; Assumptes jurídics ; Direcció
Col·lecció: Direcció de l'entitat
  Documentació sobre diverses propostes de la junta

Pons Arola, Antonio
Buxeres Bultó, Francisco de Asís
Societat del Gran Teatre del Liceu
Cercle del Liceu

Data: 1918
Descripció: 4 documents
Nota: Documentació sobre diverses propostes: el canvi de l'article 43 del reglament; el projecte de bases per regular les relacions entre l'immoble del Liceu i els dos immobles contigus, que el Cercle del Liceu té acordat adquirir de F. Buxeres, etc. Convocatòries de juntes del 25 de gener i 23 de març, signades pel secretari, A. Pons.
Nota: L'article 43 contempla la cessió del Saló de Descans per actes
Lengua: castellà
Descriptors: Socis ; Reglaments ; Edificis ; Direcció ; Assumptes jurídics
Col·lecció: Direcció de l'entitat
  Documentació sobre les Juntes generals ordinària i extraordinària de 1926

Rull, Augusto de
Ferrer i Bàrbara, Lluís
Bonís i Mas, Lluís
Soldevila y Grau, Pedro
Bertrand i Serra, Eusebi
Societat del Gran Teatre del Liceu

Data: 1926
Descripció: 2 volums
Nota: Documentació: Convocatòries, llistats dels vots dels socis, esborranys de les actes on es tracten diferents temes com la situació econòmica, la relació amb l'empresa, l'elecció d'un vocal, l'aprovació dels comptes i l'avantprojecte de canvi de reglament. De la junta de març es pot esmentar al secretari, P. Soldevila i al president, E. Bertrand. Es recullen diverses queixes recollides per un grup de socis, entre ells, L. Bonis i Mas i L. Bonis de Gironella. Entre els esmentats a la junta extraordinària de juny hi ha el president, A. de Rull, el secretari, L. Ferrer o L. Bonis.
Lengua: castellà
Descriptors: Socis ; Comptabilitat ; Direcció ; Reglaments
Col·lecció: Direcció de l'entitat
  Proyecto de Reglamento para regir entre la Junta de Gobierno del Gran Teatro del Liceo y la empresa modificado del anterior por F. V.
Societat del Gran Teatre del Liceu

Data: 19??
Descripció: 31 p. mecanoscrites
Nota: Esborrany de Reglament entre la Junta de Govern del Gran Teatre del Liceu i l'empresari. Amb anotacions manuscrites
Lengua: castellà
Descriptors: Administració ; Reglaments ; Assumptes jurídics ; Direcció ; Socis
Col·lecció: Direcció de l'entitat
  Documentació diversa sobre el Reglament de la Societat del Gran Teatre del Liceu
Societat del Gran Teatre del Liceu

Data: 1935
Descripció: 6 documents
Nota: Cartes d'Alfons Miquel Pascual enviades a la Junta i fent una proposta de modificació del Reglament, la resposta de la Junta i l'opinió d'alguns socis que vetllen pels seus interessos. També hi trobem un llibre amb les obligacions dels accionistes perquè paguin els seus rebuts
Lengua: castellà
Descriptors: Reglaments ; Direcció ; Socis ; Teatre ; Administració
Col·lecció: Direcció de l'entitat
  Documentació diversa sobre la Junta
Societat del Gran Teatre del Liceu

Data: 1900
Descripció: 71 documents
Nota: Conté la documentació compresa entre els anys 1900 i 1916, entre la qual tenim convocatòries de Junta i peticions, propostes i queixes de socis
Lengua: castellà
Descriptors: Administració ; Direcció ; Reglaments ; Socis
Col·lecció: Direcció de l'entitat
  Documentació diversa de la Junta de Govern de la Societat del Gran Teatre del Liceu
Societat del Gran Teatre del Liceu
Institut del Teatre (Barcelona, Catalunya)

Data: 1943
Descripció: 33 documents
Nota: Conté documentació de constitucions de Juntes ; queixes i cartes de socis ; documentació referent a quantitats que han de pagar alguns socis per la seva localitat ; cartes i peticions de diverses entitats ; sol·licitud de la Societat del Gran Teatre del Liceu per celebrar el primer aniversari de l'Institut del Teatre ; i diversos agraïments. També hi ha un document que ens parla del reglament dels balls de màscares ; i dos documents que fan refèrencia a la Mercedes Capsir
Lengua: castellà
Descriptors: Administració ; Direcció ; Socis ; Balls de Màscares ; Reglaments
Col·lecció: Direcció de l'entitat
  Documentació sobre la concessió de la gestió del Teatre
Societat del Gran Teatre del Liceu

Data: 1882
Descripció: 6 documents manuscrits
Nota: Conté cartes de diversos socis adreçades a la Junta sobre la gestió del Teatre, la reforma de la sala. També hi ha una carta signada per diferents empresaris demanant la reobertura del Teatre i notificant els greuges econòmics que la situació comporta
Lengua: castellà
Descriptors: Direcció ; Empresaris teatrals ; Reglaments ; Socis
Col·lecció: Direcció de l'entitat
  Documentació diversa sobre la direcció de la Societat

Valls Taberner, José
Stecchi, Marco
Pamias, Juan A.
Societat del Gran Teatre del Liceu
Cercle del Liceu

Data: 1960
Descripció: 49 documents
Nota: Conté documentació variada relacionada amb la direcció de la Societat del Gran Teatre del Liceu i l'empresari José Valls Taberner. Entre aquesta documentació hi ha cartes d'agraïment de l'ABAO i l'ajuntament d'Oviedo per la cessió d'un tècnic del Liceu per dur a terme òperes ; actes de junta ; invitacions a esdeveniments ; correspondència amb el Cercle del Liceu i el Conservatori del Liceu ; cartes de condol ; borradors de conveni de l'empresa i subvencions de l'ajuntament ; correspondència amb el baríton Marco Stecchi ; diverses felicitacions a persones que han estat nombrades per un càrrec en alguna entitat ; una carta de Televisió Espanyola per tal de poder retransmetre òpera ; i una queixa anònima sobre l'empresari Juan A. Pàmies
Lengua: castellà
Descriptors: Administració ; Direcció ; Reglaments ; Socis
Col·lecció: Direcció de l'entitat
  Documentació diversa sobre la direcció de la Societat

Valls Taberner, José
Societat del Gran Teatre del Liceu
Cercle del Liceu

Data: 1965
Descripció: 53 documents
Nota: Conté documentació variada relacionada amb la direcció de la Societat del Gran Teatre del Liceu i l'empresari José Valls Taberner. Entre aquesta documentació hi ha actes de junta ; invitacions a esdeveniments ; correspondència amb el Cercle del Liceu i el Conservatori del Liceu ; cartes de condol ; diverses felicitacions a persones que han estat nombrades per un càrrec en alguna entitat ; correspondència sobre els estatuts i els reglaments de la Societat, etc.
Lengua: castellà
Descriptors: Administració ; Socis ; Direcció ; Assumptes jurídics
Col·lecció: Direcció de l'entitat