Exposició presencial

 

A 50 anys de la Caputxinada

 

S’escau  enguany el 50è aniversari de “La Caputxinada”. És per això que la Biblioteca de Ciències Socials a instàncies de la Dra. Maria Jesús Espuny, de la Facultat de Dret, s’afegeix a aquest esdeveniment tot inaugurant una exposició presencial i virtual amb el títol: A 50 anys de “La Caputxinada”.


L’exposició, de base bibliogràfica, fa una extensió temàtica cap a tot el moviment universitari en lluita contra la dictadura franquista. Es prefigura com una instal·lació que reprodueix alguns dels elements dels Convent dels Caputxins de Sarrià de Barcelona, amb alguns dibuixos fets a partir de les fotografies de Guillem Martínez que intenten reproduir els principals ítems de l’emblemàtica reunió. Conté una petita selecció de documents diversos procedents del  CRAI Biblioteca Pavelló de la República (Universitat  de Barcelona), el Centre Documental de la Comunicació (CEDOC), la Biblioteca de la Comunicació i Hemeroteca General i altres documents propis del fons del Servei de Biblioteques de la UAB. També s’hi mostra una relació detallada del professorat  represaliat, els noms dels assistents a la reunió (estudiants, professors, intel·lectuals, artistes), així com els noms dels frares caputxins més actius en aquella avinentesa. Tots aquests noms de persones en diversos punts de l’espai expositiu, formant mosaics, que recorden i homenatgen alhora a totes aquestes persones i, sobretot, el seu gest, valent i solidari, sempre vàlid intemporalment.


Així mateix un fons sonor acompanya la projecció d’un audiovisual en una pantalla d’ordinador, es tracta d’una recitació del poema de Salvador Espriu : Inici de càntic en el temple, escrit el 1965, va ser vinculat, tanmateix, als fets de “La Caputxinada. És on Espriu hi va dir el seu famós... Ara digueu : “Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d’aquest poble.”


Josep Vicens-i-Planagumà / Biblioteca de Ciències Socials

 

Exposició presencial:

Del 8 de març al 29 d'abril de 2016. De dilluns a divendres de 09:00 a 21:00 hores

A la Biblioteca de Ciències Socials - Planta 0 - Edifici B - Universitat Autònoma de Barcelona - 08193 Bellaterra (Cerdanyola del Vallès).

 

Presentació audiovisual de l'exposició

 

Textos de l'exposició:

Fotografies

  • Exposició presencial

presencial 1

presencial 2

presencial 3

presencial 4

presencial 5

presencial 6

presencial 7

presencial 8

presencial 9

presencial 11

presencial 12

presencial 13

presencial 14

presencial 15

presencial 16

presencial 17

presencial 18

presencial 19

presencial 20

presencial 21

presencial 22

presencial 23

prresencial 24

presencial 25

presencial 26

presencial 27

prresencial 28

presencial 29

presencial 30

presencial 31

presencial 32

 

 

  • Inauguració de l'exposició presencial

inauguracií 1

inauguració 2

inauguració 3

inauguració 4

inauguració 5

inauguració 6

inauguració 7

inauguració 8

inauguració 9

inauguració 10

D'esquerra a dreta: Gregorio Garzón, Carlota Solé, Salvador Barberà, Teresa Eulàlia Calzada i Núria Vidal de Llobatera, assistents a la Caputxinada quan eren estudiants

inauguració 11

 

  • Acte: "Les dones de La Caputxinada" celebrat el dia 8 de març de 2016 a les 16 h. a la Facultat de Dret - UAB

dones caputxinada

 

 

acte dones 1

acte dones 2

 

  • Acte: "50è aniversari de la constitució del SDEUB, "La Caputxinada" celebrat el dia 15 de març de 2016 a les 10 h. a la Facultat de Dret - UAB

aniversari constitució sdeub

 

acte 1

Fons

garzon

Botam

comiat

 

 

Març 2016 · UAB · Biblioteca de Ciències Socials