Recursos de prensa


ÁMBITO  Todos    Catalán   Español e hispanoamericano   Internacional 
TIPOLOGIA     Acceso libre   Acceso restringido   Contiene prensa antigua digitalizada   Recomanadados   Directorios 

Ámbito catalán
 
Anuaris.Cat Projecte construït a partir dels anuaris que la Fundació Catalunya ha publicat des de 1994. Inclou articles de fons, notícies i documents audiovisuals. Permet la cerca per paraula clau simple i avançada.
ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues) Projecte de la Biblioteca de Catalunya i el CBUC que digitalitza revistes catalanes del segle XIX i la primera meitat del segle XX.
 RECOMANAT PREMSA ANTIGA 
Arxiu digital de Granollers 86 títols digitalitzats de premsa local publicada entre 1882 i 1990.
PREMSA ANTIGA 
Arxiu Històric de la Ciutat. Hemeroteca Buida premsa de la ciutat de Barcelona. Referencial.
Arxiu Municipal de Girona Diaris i revistes digitalitzats publicats a Girona.
PREMSA ANTIGA 
Arxiu Municipal de Lleida Diaris i revistes lleidatans del S. XIX i XX.
PREMSA ANTIGA 
Base de dades de premsa local i comarcal De la Biblioteca Pública de Tarragona. Buida premsa estatal, comarcal i local i conté notícies referents a la demarcació de Tarragona. Referencial encara que en alguns casos proporciona el text complet de la noticia en format PDF.
Base de dades de premsa local i comarcal De la Biblioteca Pública de Figueres. Proporciona el text complet de més de 100 capçaleres editades entre 1848 i 1977 a la comarça de l'Alt Empordà
PREMSA ANTIGA 
Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona. Premsa digitalitzada Revistes i diaris publicats a Tarragona, del període comprès entre novembre de 1808 i març de 2011
 RECOMANAT PREMSA ANTIGA 
Biblioteca Virtual Joan Lluís Vives. Hemeroteca Revistes històriques catalanes ordenades per títol.
PREMSA ANTIGA 
Corpus Literari Digital de l’Aula Màrius Torres Revistes literàries catalanes relacionades amb el Noucentisme i les Avantguardes.
PREMSA ANTIGA 
Destino Setmanari publicat a Barcelona entre 1937 i 1980. Digitalitzat per la Biblioteca de Catalunya.
PREMSA ANTIGA 
Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) Text complet des del núm. 1 (desembre de 1977). Inclou el període 1931-1939 i l'exili.
PREMSA ANTIGA 
El Mundo deportivo Tots els exemplars d"aquest diari, en PDF, des de la seva fundació (1906). Permet fer cerques.
PREMSA ANTIGA 
Eureca! Cercador del Departament de Cultura de la Generalitat que permet accedir a la informació continguda en diferents dipòsits digitals de Catalunya: RACO, ARCA, etc.
La Vanguardia Consulta gratuïta de tots els exemplars del diari, en PDF, des de la seva fundació (1881) fins 30 dies abans de la data actual.
PREMSA ANTIGA 
La Veu de Catalunya Digitalització completa del diari barceloní (1899-1937)
 RECOMANAT PREMSA ANTIGA 
Memòria Digital de Catalunya Dipòsit cooperatiu que inclou, entre d'altres col·leccions, revistes catalanes antigues i premsa política clandestina.
PREMSA ANTIGA 
Premsa digitalitzada de la Xarxa d'Arxius Comarcals Pàgina de la Generalitat de Catalunya que permet cercar simultàniament en bases de dades de premsa de diferents arxius comarcals
PREMSA ANTIGA 
Premsa Fons Sol-Torres De la Universitat de Lleida. Col·lecció de premsa digitalitzada de Lleida des de principis del S. XIX. Permet la cerca per matèria, data de publicació, autor i títol.
PREMSA ANTIGA 
Premsa política clandestina 114 revistes de premsa política clandestina catalana (sobretot dels anys 60-70) del fons documental del CEDOC. Al DDD i a la MDC .
RACO (Revistes Catalanes d’Accés Obert) Repositori cooperatiu des del que es poden consultar, en accés obert, els articles a text complet de centenars de revistes científiques, culturals i erudites catalanes.
 RECOMANAT PREMSA ANTIGA 
Revistes antigues d’art i cultura Col·lecció de revistes d´art i literatura, principalment catalanes, del període comprès entre finals del segle XIX i la Guerra civil. Consultables al Dipòsit Digital de Documents de la UAB
PREMSA ANTIGA 
Revistes científiques de l’IEC De l'Institut d’Estudis Catalans. Accés a tots els sumaris i al text complet quan està disponibles.
PREMSA ANTIGA 
Trencadís: Revistes de moda La Biblioteca Francesca Bonnemaison de Barcelona disposa d´un fons especialitzat en revistes de moda femenina, tendències, costura i costums, etc., que es remunten a finals de segle XIX, algunes d´elles en francès.
PREMSA ANTIGA 
Trencadís: Revistes locals Fons de publicacions periòdiques locals de la província de Barcelona, agrupades per municipis. En total, prop de 300 capçaleres de revistes procedents de la Xarxa de Biblioteques Municipals
PREMSA ANTIGA 


Ámbito español y latinoamericano
 
ABC Tots els exemplars de l’edició de Madrid, en PDF, des de la seva fundació (1903) fins 15 dies abans de la data actual. També inclou l’edició de Sevilla (1929-2009) i els suplements Blanco y negro (1891-2000), ABC Cultural (1991-2009) i D7 (2006-). Permet fer cerques.
PREMSA ANTIGA 
América Latina en la Prensa Española (ALPE) Del Centro de Información y Documentación Científica (CINDOC). Buida els principals diaris espanyols des de 1993. Referencial
Biblioteca Municipal de Donostia. Hemeroteca digital Premsa històrica local dels segles XIX-XX.
PREMSA ANTIGA 
Biblioteca Nacional - Hemeroteca digital Base de dades de premsa històrica (del segles XVIII a XX) digitalitzada. Disposa de cerca simple i avançada i permet cercar al text complet de la publicació.
PREMSA ANTIGA 
Biblioteca Virtual de Andalucia Inclou premsa històrica andalusa. Dóna diferents opcions de cerca.
PREMSA ANTIGA 
Biblioteca virtual de Castilla-La Mancha. Prensa Premsa regional i local dels segles XIX i XX.
PREMSA ANTIGA 
Biblioteca Virtual de Prensa Histórica Del Ministerio de Cultura. Més de 2000 títols de publicacions digitalitzades de tot l´Estat. Opcions de cerca simple, avançada i per dates i llistat de títols i localitats.
PREMSA ANTIGA 
Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes. Hemeroteca Es poden consultar alguns números de publicacions periòdiques dels segles XVIII, XIX i XX.
PREMSA ANTIGA 
Blanco y negro L’hemeroteca del diari ABC conté tota la col·lecció d’aquesta revista d’informació general, que es va publicar entre 1891 i 1988 com a revista independent, i entre 1988 i 2000 com a suplement d’ABC
PREMSA ANTIGA 
Directorio y recolector de recursos digitales Del Ministerio de Cultura. Al Recolector trobem els documents digitalitzats, entre ells premsa, pel Ministeri o les diferents Comunitats Autònomes.
Dossier de premsa UAB Selecció per data i tema. No permet la cerca per paraula clau. Dóna el text complet en format PDF.
Ecobolsa Cercador de notícies econòmiques en diaris digitals. Dóna el text complet.
El Digital hoy Servei de Telépolis que permet accedir al text complet de les notícies més importants del dia de la premsa espanyola. Les noticies s'agrupen per seccions i no disposa d'opcions de cerca.
Euskal Prentsaren Lanak Diaris del País basc. De les Diputacions de Guipúscoa i Biscaia i el govern basc
PREMSA ANTIGA 
Guía de medios Directori de mitjans de comunicació espanyols, que conté informació actualitzada de més de 7.300 mitjans: diaris, revistes, ràdios, televisions i mitjans digitals.
 RECOMANAT  ACCÉS RESTRINGIT 
Hemeroteca de Gijón Base de dades de premsa històrica asturiana. Permet la cerca per paraula clau simple i avançada.
PREMSA ANTIGA 
Hemeroteca de la Diputación Foral de Guipuzkoa Premsa local i regional dels segles XIX i XX
PREMSA ANTIGA 
Hemeroteca digital de la Biblioteca Municipal de Donostia Premsa dels segles XIX i XX
PREMSA ANTIGA 
Hemeroteca histórica Portal de la Universidad de Sevilla. Inclou premsa digitalitzada local i nacional editada des de la segona meitat del segle XVIII fins a principis del segle XX.
PREMSA ANTIGA 
Jable Base de dades de premsa de la Biblioteca de la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria. Permet cercar per paraula clau i limitar per data i publicació.
PREMSA ANTIGA 
Kiosko y más Plataforma que ofereix accés a diferents diaris i revistes. No es poden descarregar els arxius.
 MITJANS AL QUIOSC  RECOMANAT  ACCÉS RESTRINGIT 
Prensa galega Premsa gallega (també editada a altres països) del S. XIX i XX
PREMSA ANTIGA 
Prensa histórica digitalizada Projecte de la Universidad de Castilla La Mancha. Premsa regional i local castellana.
PREMSA ANTIGA 
SINC Agència de notícies científiques d'àmbit estatal, públic i gratuït. Recull la producció científica espanyola a nivell estatal i internacional. En castellà.
 RECOMANAT 
Triunfo Digital Projecte del Servicio de Archivos y Bibliotecas de la Universidad de Salamanca. Conté la digitalització completa de la revista Triunfo, Hermano lobo i Tiempo de historia. Permet la cerca per paraula clau.
PREMSA ANTIGA 
Vistazoalaprensa.com Dóna accés al text complet de les notícies del dia de diaris en castellà.


Ámbito internacional
 
AlphaGalileo Font de notícies sobre recerca. Recull comunicacions d'organitzacions científiques i les difon a periodistes d'arreu del món. La web es presenta en anglès, espanyol, francès, alemany i portuguès.
Archivo Digital Anomia Premsa anarquista digitalitzada. Publicacions espanyoles i internacionals des de finals del S. XIX
PREMSA ANTIGA 
BBC News Notícies de la BBC a text complet. Es pot seleccionar per tema o lloc i inclou material audiovisual. Dóna els resultats ordenats per rellevància.
Bizjournals Buida diaris econòmics, sobretot dels EUA.
British Newspaper Archive Base de dades de premsa antiga digitalitzada que prové dels fons de the British Library. És de pagament tot i que permet recuperar alguns arxius de manera gratuïta.
PREMSA ANTIGA 
Chronicling America: historic American newspapers Diaris nord-americans de 1860 a 1922. Permet la cerca per paraula clau i la navegació. De la Library of Congress
PREMSA ANTIGA 
CNN Notícies de la CNN a text complet. Inclou vídeos. Els resultats es poden ordenar per data o rellevància.
Elephind.com Elephind.com és una base de dades que permet cercar arxius històrics de diaris del món. Aquesta base de dades cerca principalment fonts dels Estats Units como the Library of Congress.
PREMSA ANTIGA 
EurekAlert! Portal de notícies científiques de la American Association for the Advancement of Science. El seu objectiu és connectar les universitats, centres mèdics, revistes, agències governamentals, corporacions i altres organitzacions dedicades a la investigació amb els mitjans de comunicació.
Europeana Newspapers Projecte de digitalització de diaris europeus històrics.
 RECOMANAT PREMSA ANTIGA 
Factiva Base de dades actualitat i informació empresarial. Conté un servei de buidat de premsa nacional i internacional (més de 1.000 diaris i més de 6.500 publicacions periòdiques).
 MITJANS AL QUIOSC  RECOMANAT  ACCÉS RESTRINGIT 
Gallica De la Bibliothèque Nationale de France. Inclou prop d'un miler de publicacions periòdiques, algunes prou conegudes com Le Figaro (1826-1840, 1854-1942) i L’Humanité (1904-1939, 1944).
PREMSA ANTIGA 
Google Books La cerca inclou revistes (actualment només algunes revistes dels EUA però es preveu que es vagin ampliant). Podeu consultar el llistat.
PREMSA ANTIGA 
Headliner Buida serveis de premsa digital d'Holanda, Regne Unit i EUA. Agrupa les notícies en 25 categories temàtiques. Dóna el text complet i té un servei d'arxiu.
Internet Library of Early Journals Revistes angleses dels segles XVIII i XIX.
PREMSA ANTIGA 
Issuu Servei de publicació en línea que permet la visualització de material digitalitzat com revistes, diaris, llibres, etc. Es pot cercar per paraula clau o navegar entre categories com Moda o Art i disseny.
La presse à la une Exhaustiva exposició de la Bibliothèque nationale de France, el Centre de Liaison de l'Enseignement et des Métiers de l'Information i L’Agence France-Presse. Inclou premsa francesa i internacional digitalitzada a Gallica, el dipòsit digital de la BNF.
 RECOMANAT PREMSA ANTIGA 
Les gazettes européennes du 18e siècle Projecte de Le Centre d'études du 18e siècle de la Universitat Lumière de Lió que ofereix accés en línia a diversos diaris de llengua francesa del segle XVIII.
PREMSA ANTIGA 
My News Permet accedir al text complet de la versió impresa i digital de diferents diaris, majoritàriament d'àmbit nacional, a partir de 1996.
 MITJANS AL QUIOSC  RECOMANAT  ACCÉS RESTRINGIT 
News Now La cerca a la versió gratuïta és molt simple (només cerca una paraula) però dóna el text complet. Ordena els resultats per hora i data i té una actualització molt ràpida.
Newseum Galeria virtual de premsa. Inclou més de 600 primeres planes de diaris publicats a tot el món. Actualització diària.
Newsmap Presentació de les notícies per colors i mida segons la seva importància
Newspaper digitization projects Pàgina de la International Coalition on Newspapers (ICON) que dóna accés a projectes de digitalització de tot el món organitzats per països
PREMSA ANTIGA 
Newspaper Research Links Recull de recursos que contenen premsa antiga digitalitzada dels Estats Units, Canadà, Europa i Austràlia
PREMSA ANTIGA 
NewspaperCat (Catalog of Digital Historical Newspapers) Eina de la Universitat de Florida que facilita l'accés a premsa antiga digitalitzada dels EUA i el Carib
PREMSA ANTIGA 
Press Reader Proporciona accés a la versió del dia, en format original, de més de 1000 diaris de 92 països i a l´arxiu, com a màxim, dels últims 3 mesos. Nom anterior: NewspaperDirect, Library PressDisplay
 MITJANS AL QUIOSC  RECOMANAT  ACCÉS RESTRINGIT 
ProQuest Noticias y periódicos Aquesta base de dades de premsa ofereix accés al text complet de més de 2.400 diaris, llocs web de notícies i blogs de les principals cases editorials a tot el món. La base de dades inclou un arxiu electrònic per a la majoria dels diaris amb accés a articles, columnes, editorials, obituaris i articles principals de cada publicació.
 MITJANS AL QUIOSC  RECOMANAT  ACCÉS RESTRINGIT 
Reuters Notícies en text complet i fotografies de l'agència Reuters.
The New York Times Accés al text complet des de 1980.
 MITJANS AL QUIOSC  RECOMANAT  ACCÉS RESTRINGIT 
The Nineteenth Century in Print Publicacions periòdiques nord-americanes del segle XIX.
PREMSA ANTIGA 
Thomson Reuters Westlaw Base de dades de dret i legislació dels EUA subscrita per les biblioteques de la UAB. A l'apartat "global news" podeu trobar un exhaustiu buidat de premsa.
 ACCÉS RESTRINGIT 
World News Buida una gran quantitat de mitjans de premsa de tot el món (amb una bona representació de diaris espanyols) i dóna el text complet. Es pot cercar per llengua, matèria, lloc i paraula clau.


Directorios de agencias de prensa
 
Agencias de noticias De Comunicación & medios.
Agencias de prensa De PressNet
News agencies De JournalismNet
The European Alliance of Press Agencies


Directorios de prensa digital
 
Abyz News Links Mitjans de comunicació d'arreu del món. Ordenats per països.
Buscamedios Directori de mitjans de comunicació a Espanya.
Català: Mitjans de comunicació De dmoz (Open Directory Project).
Español: Medios de comunicación De dmoz (Open Directory Project). Inclou Directorios de diarios.
Guia de la premsa Informació sobre els recursos de premsa de la UAB
 RECOMANAT 
Home Town News Directori de diaris i setmanaris dels EUA. Accés per estats.
Info Europa Portal de premsa diària de la Unió Europea. Accés per títol, països i tema.
Internet Public Library. Newspapers Premsa d'arreu del món. Molt exhaustiu i amb opcions de cerca.
Kiosken Diaris de tot el món.
Kiosko Portada del dia de diaris de tot el món.
Medios Premsa, ràdio, televisió, etc. espanyola i internacional. Recopilació elaborada per la Universidad de Navarra
Mediosmedios Directori de mitjans de comunicació de tot el món. Accés per països. En castellà.
Miramedios Mitjans de comunicació a Espanya. Inclou revistes classificades per matèries. Permet fer cerques i dóna una fitxa de cada publicació.
Newslink Directori de mitjans de comunicació centrat en els EUA i especialitzat en diaris, tot i que també inclou televisió i ràdio. Inclou un directori de diaris per països.
Newspaper Map Mapa de diaris publicats arreu del món que utilitza la tecnologia de Google maps. Inclou un cercador que permet buscar per nom, llengua i lloc de publicació.
Newspaper map Mapa dels diaris de tot el món que ens permet cercar-los per títol, localització i llengua i traduir-los amb un clic
OnlineNewspapers Premsa d'arreu del món. Accés per regions o països. Molt complet.
Planète Presse Del Courrier International. Premsa del tot el món amb fitxes per a cada publicació que inclou una presentació, dades de difusió, etc.
Premsa econòmica Recull elaborat per la Biblioteca de Ciències Socials de la UAB.
Prensa diaria de Infoamérica Diaris en castellà o portuguès de Llatinoamèrica, EUA, Espanya i Portugal. Ordenació alfabètica o per països.
Today's front pages De Newseum. Centenars de primeres pàgines de diaris de tot el món agrupades alfabèticament i per països.
WorldPress A la seva secció World Newspapers and Magazines trobareu diaris i revistes ordenades geogràficament; inclou la tendència ideològica de les publicacions.
Zona Latina: Latin American Newspapers Premsa llatinoamericana. Accés per països.sdds


Directorios generales
 
Agenda de la Comunicación De la Presidencia del Gobierno. Directori d'organismes oficials de premsa, organitzacions professionals, agències de notícies i mitjans de comunicació a Espanya.


Directoris de grupos de comunicación
 
Infoamérica - Grupos de comunicación De Infoamérica. Grups de comunicació espanyols i iberoamericans.
Proyecto Infoeuropa - Grupos editores de diarios De Info Europa. Grups de premsa europeus.
Who owns what Pàgina de la Columbia Journalism Review. Dóna dades sobre les propietats dels principals grups de comunicació de l'àmbit anglosaxó.

és al catàleg de la UAB En al catálogo de la UAB      La UAB n'ofereix accés a través de bases de dades La UAB ofrece acceso a través de bases de datos
Molt visitats pels usuaris del QuioscMuy visitados por los usuarios del Quiosc     RECOMANATRecomendaciones de la biblioteca      Molt valorats pels usuaris del QuioscMuy valorados por los usuarios del Quiosc