Què és el factor d'impacte?
El factor d'impacte mesura la repercussió que ha tingut una revista en la literatura científica a partir de l'anàlisi de les citacions que han rebut els articles que s'hi han publicat. Permet comparar revistes, fer rànquings en funció d'aquest factor i reflectir la rellevància relativa de cada títol.
Es tracta d'una dada que les agències d'avaluació com AGAUR o ANECA demanen al professorat per acreditar els seus mèrits de recerca.
Com es calcula?
Normalment, es calcula dividint el nombre de citacions que han rebut els articles d'una revista entre el nombre d'articles que s'hi han publicat. La fórmula més estesa és:
Factor d'impacte 2006 = citacions que han rebut el 2006 els articles publicats el 2004 i el 2005 / Nombre d'articles publicats en el període 2004-2005
On consultar-lo?
El més famós és el que publica l'ISI en el Journal Citation Reports (JCR), però no és l'únic índex d'impacte que existeix. Amb el temps han sorgit alternatives per pal·liar les seves limitacions:
- Presència quasi nul·la de revistes en llengua no anglesa
- No té en compte que la qualitat d'una revista també ve determinada per altres factors (comitè editorial, compliment de la periodicitat, etc.) a més de les citacions rebudes
- No permet comparar disciplines diferents, perquè cada una té hàbits de publicació i graus de citació particulars
- Només conté informació sobre revistes (no inclou la publicació en llibres ni l'impacte d'un article)
De fet, tots els índexs tenen biaixos ja que no sempre inclouen les mateixes revistes, calculen el factor d'impacte de maneres diferents (tenint en compte més o menys anys) i cobreixen èpoques, temàtiques o àrees geogràfiques determinades.
Per a més informació...
Vegeu més recursos per trobar l'impacte de les vostres publicacions i altres índexs de qualitat.
Llegiu les preguntes més freqüents (FAQ).
Consulteu la guia sobre índexs d'impacte de revistes preparada pel Servei de Biblioteques de la UAB.
Gener 2009 · Biblioteca de Ciències Socials · Disseny i contingut