Pedreira Fons personal Josep Pedreira

Inici

 
"Els fets immediats a la revolta militar del juliol del 1936, no podien ésser incondicionalment acceptats per mi. Malgrat la meva joventut - i potser per això mateix - la meva motivació bàsica era, primer Catalunya, en segon lloc les persones i la seva llibertat: la democràcia en el seu millor sentit. República ... per a mi, però, República catalana."

Josep Pedreira, La col·lecció óssa menor de poesia catalana (1949-1963).
Història i correspondència


Josep Pedreira (Barcelona, 1917-2003) va crear la col·lecció de poesia catalana Els Llibres de l'Óssa Menor on van publicar Salvador Espriu, Miquel Martí i Pol, Joan Oliver, Carles Riba i Joan Vinyoli, entre d’altres. L’any 1950 Pedreira va crear el Premi Óssa Menor de poesia, que a partir del 1959 va passar a denominar-se Premi Carles Riba. Aquest mateix any, Pedreira va iniciar la col·lecció Les quatre estacions, de poesia i assaig, publicant obres de Gabriel Ferrater, Marià Manent, Josep Palau i Fabre o Francesc Parcerisas. Va publicar el poemari El llibre dels verns (1985) i el llibre de records Soldats catalans a la Roja i Negra (1936-1939), sobre les seves experiències al front (2003).

Els hereus de Josep Pedreira van fer donació del fons a la Càtedra Jordi Arbonès que el va dipositar a la Biblioteca d’Humanitats.

El fons s’ha catalogat gràcies a la col·laboració entre la Biblioteca i el Departament de Filologia Catalana.


Més informació sobre el fons a: