Exposició

Cavalls i poder en el món ibèric

 

La Biblioteca de Veterinària UAB presenta l’exposició

"Cavalls i Poder en el Món Ibèric”.

Els èquids van jugar un paper molt important en l’antiga societat ibèrica, entre els segles sisè i primer abans de l’era Foren un bé molt preuat, tant en la vida diària i en l’economia domèstica, com en la guerra. Però, a més, també gaudien d’uns considerables atributs simbòlics, tant en l’imaginari religiós com en els valors d’una societat fortament jerarquitzada.

El cavall, omnipresent, apareix com a símbol de poder i d’estatus social. Com a emblema que significa a les estirps aristocràtiques.

Les muralles de la Fortalesa dels Vilars, a Arbeca (les Garrigues), envoltades d’una barrera de pedres dretes (chevaux-de-frise) per tal d’obstaculitzar els possibles atacs de la cavalleria, ens donen una bona mesura de l’ús del cavall per a la guerra.

Sabem, d’altra banda, que els habitants dels Vilars criaven cavalls i que practicaven un misteriós culte per assegurar la reproducció i la protecció dels seus ramats.

 

Exposició organitzada per:

Grup d’Investigació Prehistòrica de la Universitat de Lleida

Fundació Pública Institut d’Estudis Ilerdencs, Diputació de Lleida

Col·laboren:

Vicerectorat d’Activitats Culturals (UdL)

Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya

Ajuntament d’Arbeca

Associació d’Amics de Vilars

Ruta dels Íbers (Museu d’Arqueologia de Catalunya)

Comissaris:

Emili Junyent, Joan B. López, Ariadna Nieto, Josep Lluís Ribes

Disseny:

Parentesi

Imatges:

Carlos Fernández del Castillo; Fundació d’Investigació Arqueològica l’Alcúdia (Elx); Martín Garcia Pérez; Grup d’Investigació Prehistòrica (UdL); Instituto de Arqueología de Mérida (CSIC); Laboratori d’Arqueologia (UdL); Museo de Albacete; Museo de Arte Ibérico El Cigarralejo (Mula, Murcia); Museo de Linares; Museu d’Arqueologia de Catalunya; Museu d’Historia de la Ciutat (Barcelona); Museu de Lleida. Diocesà i Comarcal; Francesc Riart; Servei d’Investigacions Prehistòriques (Diputació de Valencia); Servei d’Audiovisuals i Arxiu Fotogràfic de l’IEI; Arxiu Fotogràfic, Servei de Documentació i Arxiu (Institut d’Estudis Catalans); Servei de Reproducció d’Imatge (UdL); Junta de Andalucía, Consejería de Cultura, Museo de Jaén; Salvador Gómez Luquín; Josep Gallart; UMR 5140 del CNRS; Xavier Jordana; Fernando Quesada;

Revisió de textos:

Servei de Publicacions de l’Institut d’estudis Ilerdencs

Agraïments:

Juan Blánquez, Helena Bonet, Sebastián Celestino, Blanca Gamo, Francisca Hornos, Armelle Gardeisen, Carme Miró, Fernando Quesada, Virginia Page del Pozo, Ana Ronda Armelle Gardeisen, Diamantys Triantaphyllos, Josep Gallart, Equip Can Roqueta, Sílvia Albizuri,

 

Per l’exposició de la UAB cal esmentar especialment la col.laboració del Dr. Emili Junyent, (UdL), Isidre Pinyol (Consell Comarcal de les Garrigues), Josep Lluís Ribes (Institut Estudis Ilerdencs) i Jordi Trepat (Parèntesi)

 

 

 

 

 

 

Octubre 2010· Biblioteca de Veterinària. Octubre 2010