Martí Olaya Fons personal Martí Olaya

Inici

 


"A mi m’agradava el teatre. Veure’n. Fins i tot interpretar-ne quan, fa molts anys,
els grups de teatre “amateur” feien una obra cada diumenge. I encara més fort! Llegir-ne.
Llegir teatre representava per a mi muntar l’obra a mesura que anava girant fulls,
imaginar-me el decorat, el vestit, la cara i la planta de les actrius i els actors.
I interpretar tots els papers, amb les inflexions de veus necessàries ....""

Martí Olaya, Qualsevol clàssic


Martí Olaya Galceran (1927-2014)

Estudia comerç i desenvolupa una activitat professional diversa a la banca i al món empresarial. Paral·lelament realitza una tasca cultural rellevant, sobretot en la promoció del teatre i la literatura infantils i juvenils en català.

Molt vinculat a la revista Cavall Fort, en forma part del consell de redacció des de la seva creació. A partir de 1967 Cavall Fort organitza de manera periòdica el Cicle de Teatre per a nois i noies Cavall Fort sota la direcció de Martí Olaya, unes sessions matinals celebrades, majoritàriament, al teatre Romea de Barcelona. Dirigeix les col·leccions Taller de teatre i Teatre: joc d’equip editades per La Galera. De 1992 a 1993 coordina la revista de literatura infantil Faristol.

Escriptor de narracions infantils i juvenils, també fa algunes traduccions del francès al català. Entre les seves narracions destaquen A la vora del mar, Terra endins, Contes tendres, Una sargantana prenent el sol. Col·labora habitualment en diaris i revistes, com l’Avui, La Vanguardia, Diari de Sant Cugat, Serra d’Or, Revista de Sants, etc.

De la seva activitat cultural també cal ressaltar la seva tasca al capdavant d’entitats diverses: Patró de la Fundació Universal de la Sardana, President de la Fundació Orfeó de Sants i de la Fundació Folch i Torres, membre del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i La Bordeta, membre fundador de la secció local d’Òmnium Cultural de Sant Cugat del Vallès,

L’any 1986 rep el premi Jaume I d’Actuació Cívica de la Fundació Lluis Carulla i l’any 1976 rep el Premi Crítica Serra d’Or de Teatre i el Premi de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona.

Els hereus de Martí Olaya han fet donació del seu fons personal a la Universitat Autònoma de Barcelona, quedant dipositat a la Biblioteca d’Humanitats que està procedint a la seva catalogació i classificació.