En busca de El Dorado vegetal


El 2008 es va commemorar el bicentenari de la mort del naturalista gadità José Celestino Mutis, conegut sobretot per l'expedició botànica del Reino de Granada (1783-1816). Durant més de 40 anys José Celestino Mutis va exercir de científic a Nueva Granada (actualment bona part de Colòmbia) enviat per la Corona Espanyola per explorar els territoris d'ultramar. Durant anys el seu equip es va dedicar a inventariar la flora de la zona, classificada segons el sistema de Linneo i dibuixada meticulosament. D'aquesta expedició va sorgir l'inventari Flora de la Real Expedición Botánica del Nuevo Reino de Granada : 1783-1816. L'obra té un gran valor històric i artístic, reflex del que era la botànica i les expedicions de la Il·lustració.

En aquesta mostra la Biblioteca de Ciència i Tecnologia posa al vostre abast un facsímil de la Flora.... Els exemplars disponibles es van editar en ocasió del V Centenari del descobriment d'Amèrica. Els textos originals de Mutis es complementen amb textos i bibliografia actualitzada. Entre 1954 i 1964 se'n van publicar 4 vol. Al 1976 es torna a reemprendre l'edició de la resta de volums però l'obra resta inacabada. A la biblioteca o a través d'aquesta web podreu comprovar com el nivell dels detalls i la precisió de les reproduccions fan de cada làmina una obra d'art.

Com a col·laboració excepcional, hem rebut el suport del Museu Nacional de Colòmbia, que ens ha facilitat els cartells (sèrie iconogràfica) que el museu va preparar per difondre l'obra de Mutis. La sèrie iconogràfica forma part d'una exposició itinerant per difondre l'obra de Mutis, especialment a les escoles de Colòmbia. La sèrie de cartells la podeu veure al vestíbul de la biblioteca o bé a través de la web.

 


 

Maig-Juny de 2010 - UAB. Biblioteca de Ciència i Tecnologia - Crèdits - Exposicions anteriors

bib.ciencia.tecnologia@uab.cat