Goytisolo
Francesco Luti, traductor de José Agustín Goytisolo
Març de 2012

RECORDS I OBJECTES PERSONALS

 

En aquest apartat es descriuen els records i els objectes personals del poeta. El material és molt divers. Ressaltar alguns objectes, entre els que destacaríem aquells que identifiquen els premis que va rebre al llarg de la seva vida. Monedes, diplomes, notes, recordatoris, postals, pòsters, entre altres. Petits objectes que fan referència al Lobito bueno, als recitals, i alguns discos també hi estan inclosos.


DEDICATÒRIES

Aquesta secció traça un veritable itinerari de contactes que Goytisolo va estrènyer al llarg de diverses dècades, i ens ofereix un quadre de les persones que es consideraven més pròximes i íntimes al poeta: per relacions interpersonals, i sobretot per la tasca comuna.

Destaquen els llibres dedicats pels seus companys de viatge, com Jaime Gil de Biedma, Castellet i Barral, algunes molt afectuoses, altres fins i tot iròniques.

També aquelles d'alguns dels exponents de la generació del cinquanta com Brines, Caballero Bonald, Valente, González, o altres noms d'enorme rellevància històrica com Dámaso Alonso, Vicente Aleixandre, Luis Rosales, les moltes de Gabriel Celaya, o les d'autors catalans importants com Vinyoli, Joan Brossa, Josep Carner, Salvador Espriu, JV Foix.

Algunes des de l'exili, com la de Max Aub, de representants d'altres literatures com les dels portuguesos d'Eugenio de Andrade i el Nobel José Saramago, del brasiler Carlos Drummond de Andrade, la de Roque Dalton, poeta d'El Salvador, o la de Nicanor Parra. Fins arribar als amics autors de Barcelona com Vázquez Montalbán i Pere Gimferrer.