Goytisolo
Francesco Luti, traductor de José Agustín Goytisolo
Març de 2012

DOCUMENTACIÓ GRÀFICA

 

FOTOGRAFIES

El conjunt d'aquest material ens regala un interessant itinerari iconogràfic del poeta i de les seves vivències.

Retrats i fotografies del poeta i de la seva família des de la infància fins als seus últims anys. Fotografies d’adolescència i de la seva mare. 

La majoria són fotografies familiars, amb la seva dona i la seva filla Júlia, on la mirada del poeta detinguda en elles és prou expressiva i plena de sentiment. 

Altres el mostren amb el seu inseparable cigarret, pensatiu, algunes en recitals amb Paco Ibáñez o en conferències o intervencions públiques amb els seus companys de generació com Ángel González, Jaime Gil de Biedma, Josep Maria Castellet, José Ángel Valente, o Carlos Barral. També mentre es lliuren premis o reconeixements i algunes, testimonis dels seus molts viatges pel món: Colòmbia, Cuba, Moçambic i territori Sahrauí. Poetes i personalitats il·lustres apareixen al seu costat en diverses fotografies: destaquen algunes imatges inèdites de Pier Paolo Pasolini, amic i del qual Goytisolo va traduir el guió de la pel·lícula Mamma Roma.

Podeu demanar les fotografies que tenim en tancat a Album Archivo Fotográfico


ÀUDIOS

La voz y la palabra / pueden con el gran ruido que quiere anonadarte, 

no hi ha millors versos que els del mateix Goytisolo per presentar aquesta secció de la pàgina web que recull més d'un centenar de documents audiovisuals, que il·lustren una faceta més d'un poeta i intel·lectual de la seva talla. Un material reunit i a disposició de qui vulgui apropar-se a la variada trajectòria goytisoliana, i sobretot a la seva veu i a la seva paraula.

Un interessant conjunt de documents que cobreixen un arc temporal de tres dècades, a partir d'un llunyà recital al Palais des Sports de París (el maig de 1971) del duo Paco Ibáñez-Goytisolo, fins arribar a la fi dels anys noranta, quan l'itinerari del poeta ja havia assolit el seu cim i la unanimitat del reconeixement.

Desenes de programes de ràdio en les principals emissores del país (fins i tot de països estrangers com Uruguai, Colòmbia, França, i d’altres) amb la participació directa de l'autor, es conserven al costat de les principals lectures de poemes del mateix Goytisolo o d'altres intèrprets.

Destaca un recull de textos recitats per cantautors espanyols i internacionals de renom com Paco Ibáñez, Kiko Veneno, Joan Manuel Serrat, Miguel Ríos, Luis Eduardo Aute, Maria Lavalle i altres. Temes ja clàssics com el Lobito bueno, Palabras para Julia, Nos queda la palabra, queden gravats per sempre en les diferents versions d'alguns dels autors esmentats.

De Paco Ibáñez, sens dubte el cantautor que més ha contribuït a la difusió de l'obra de Goytisolo, es conserven diversos textos, molts dels quals van ser recitats a duo en els principals pavellons d'esports i teatres.

A més d'aquest tipus de documents audiovisuals, hi ha algunes tertúlies i col·loquis, cites a les quals Goytisolo mai faltava quan es tractava de difondre paraules de contingut social i d'obstinació moral. Per exemple, un homenatge a García Lorca i una quantitat apreciable d'entrevistes radiofòniques on Goytisolo parla sobre la seva vida, la seva infància, la seva mare i la seva filla, a més de les seves idees sobre la vida, les lectures, l'amor, la política, l'art d'escriure, sempre ressaltant el perfil de poeta cívic.


VÍDEOS


Heus aquí reunits un ampli ventall de vídeos sobre la figura de José Agustín Goytisolo, en els quals destaquen entrevistes i poemes recitats pel mateix autor, a més de testimonis que el van freqüentar i amb ell van compartir moments de vida i de compromís literari. Amics i familiars parlen d'ell en moltes de les cintes conservades. Entre els testimonis més interessants, La transició a Catalunya, on Goytisolo recorda els temps de la dictadura i la importància de la paraula en una època difícil com aquella. O l'entrevista que li fa Joan Oliver a propòsit de la publicació de Vint poetes catalans per al segle XXI (Barcelona, Lumen, 1996), una de les seves últimes aportacions a la literatura.

Programes emesos per Barcelona Televisió (BTV), Televisió de Catalunya (TVC), entre d'altres o el reportatge biogràfic a Televisión Española (RTVE), El poeta en su voz, obsequiant-nos amb una lectura dels seus poemes al claustre del Monestir de Santes Creus. Tots ells ens presenten el retrat d'un intel·lectual profundament vinculat a la feina.

Vídeos coms els de la festa d'aniversari dels seus setanta anys, al Casal de Sarrià de Barcelona, amb Carme Riera, Manuel Vázquez Montalbán i Juan Marsé, entre d’altres convidats o l'entrevista amb Maria del Mar Bonet centrada en l'amistat, Déu, el bilingüisme i la poesia social; alguns dels recitals de Los Goliardos i molts vídeos amb Paco Ibáñez mentre canten Palabras para Julia, confirmen la seva actitud davant la vida i el món. Altres entrevistes també interessants amb Gabriel García Márquez, Juan Guerra i Silvio Rodríguez es conserven juntament amb aquells documents, alguns dels quals són recordatoris de tots els qui el van conèixer de molt a prop.