Goytisolo
Francesco Luti, traductor de José Agustín Goytisolo
Març de 2012

BIBLIOTECA PERSONAL

 

La biblioteca personal de José Agustín Goytisolo conservada a la Universitat Autònoma de Barcelona es compon de gairebé mil volums pertanyents a l'autor. La Biblioteca ressalta els gustos literaris del poeta, un ampli ventall que engloba tant als clàssics com als autors dels noranta.

Pel que fa als llibres del propi Goytisolo com autor o traductor, a la UAB es pot accedir a la consulta de les seves primeres edicions. Llibres com El retorno o Salmos al viento, que li va valer el Premi Boscán, així com a les mol tes traduccions que va fer al llarg d'una trajectòria intel·lectual de més de quatre dècades. Entre aquestes destaquen les traduccions de Pavese i Quasimodo publicades a principis dels seixanta per l'editorial santanderina de Manuel Arce. També es poden consultar les edicions que es van publicar en els seixanta en la col.lecció "Colliure" de Seix Barral, dirigida per Castellet, i que van permetre a Goytisolo i als seus companys de generació, ser reconeguts atorgant-los certa visibilitat. A "Colliure" s'editen a finals dels cinquanta, com es van proposar els que la van avalar, poetes afins i lligats al realisme crític que preconitza.

Les primeres edicions dels llibres de Jaime Gil de Biedma Compañeros de viaje (1959), i Figuración y huida de Barral (1966), juntament amb Coplas morales (1961), Cuatro poemas morales, de Gil de Biedma, es sumen als molts volums que recullen homenatges col·lectius a poetes propers a Goytisolo, com Luis Cernuda, Gabriel Celaya i Ángel González. Llibres enviats des d'Espanya i des de l'estranger per crítics, estudiosos i col·legues, que configuren una biblioteca molt actual i completa. Al costat d'edicions de Rafael Alberti, amic de Goytisolo, s'enumeren diverses antologies de la poesia espanyola contemporània en altres idiomes (portugueses, franceses, italianes, etcètera), antologies poètiques dels principals poetes espanyols, i llibres que no es troben fàcilment com Dopo la luna, de Vittorio Bodini, (1956); Favole paraboliche, de Mario Socrate, (1961).

Entre tots ells caldria destacar més de 200 llibres dedicats per altres escriptors, amics o familiars. Un conjunt d'obres que confirmen l'interès, la curiositat, i la preparació de José Agustín Goytisolo.