Jordi Castellanos Fons personal Jordi Castellanos

Inici

 


"Jo sóc de la gent que he cregut i que crec que una bona formació cultural
i la via de la lectura i de l'aprenentatge és una de les formes no només
de dignificar la vida sinó també d'igualar la societat.
És justament des de la instrucció, des de l'educació, que es pot aconseguir, més fins i tot que d'una manera econòmica, una equiparació entre les formes de vida. Per tant, jo he cregut molt, i crec, en la cultura que justament per això és una de les coses que més s'ha reprimit en aquest món, perquè la cultura, sense semblar-ho, és molt més perillosa que no pas fer un piquet i trencar vidres."

Entrevista a Jordi Castellanos, L'Avenç, núm. 379 (maig, 2012)


Jordi Castellanos i Vila (Tagamanent, 1946 – Barcelona, 2012). Catedràtic de Filologia Catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona.

L’any 1965 comença els estudis de Romàniques a la Universitat de Barcelona. El 1968 entra a treballar a la secció de Literatura de l’Enciclopèdia Catalana i, al mateix temps, assisteix a les classes de Joaquim Molas als Estudis Universitaris Catalans. El 1970 presenta la seva tesi de llicenciatura sobre Raimon Casellas i marxa a Anglaterra, a la Universitat de Durham, com a lector d’espanyol i català. L’any següent s’incorpora a la Universitat Autònoma de Barcelona com a professor de Literatura Catalana on, des de 1988 n’és catedràtic. Des de 1994 fins al 2012 dirigeix el Grup d’Estudis de Literatura Catalana Contemporània (GELCC).

Especialista en literatura catalana dels segles XIX i XX, publica nombrosos estudis sobre el Modernisme i el Noucentisme.

Membre fundador de la revista de llengua i literatura catalanes Els Marges i codirector des del 1990 amb Josep Murgades. Col·labora, entre d’altres, en la revista d’història Recerques i com assessor de vàries col·leccions editorials: Antologia catalana d’Edicions 62, Biblioteca Els Marges. Participa en la creació d’una base de dades bibliogràfica sobre llengua i literatura catalanes (TRACES). Comissari de diverses exposicions destaquen El Modernisme (1990-1991) i Calders. Els miralls de la ficció (2000-2001). El 2005 comença a assessorar al Teatre Nacional de Catalunya.

És membre de la Societat Verdaguer, membre numerari de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans i membre de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes.

Els hereus de Jordi Castellanos han fet donació del seu fons personal a la Universitat Autònoma de Barcelona, quedant dipositat a la Biblioteca d’Humanitats. El fons s’està catalogant gràcies a la col·laboració entre la Biblioteca i el Departament de Filologia Catalana.