Universitat Autònoma de Barcelona   Castellano  |  English
   
  Paraula clau:
   
   

La sèrie documental conté els llibrets de les òperes representades al teatre. També s’hi recullen llibrets de funcions de sarsueles –força habituals durant les primeres dècades de funcionament del teatre, tant en català com en castellà–, així com de les funcions de balls. En la seva majoria daten del segle XIX. Els llibrets recullen el text complert de les obres representades i altres informacions bàsiques: el repartiment dels cantants a les primeres funcions d’una obra, els noms dels directors de l’orquestra, cor i banda, els noms dels músics dels primers faristols de l’orquestra, i la data de l’estrena al teatre d’una òpera, sarsuela o ballet.

Els primers llibrets solien recollir només el text en italià, una peculiaritat dels teatres de Barcelona. Pels volts de la segona meitat de segle els llibrets generalitzaren la seva publicació bilingüe, tot recollint a la pàgina de l’esquerra el text en italià –majoritàriament– i a la dreta la seva traducció al castellà.

Els llibrets del G. T. del Liceu foren editats amb molta cura, a càrrec d’impressors com Tomàs Gorchs, Jaume Jepús, Ignasi Estivill, Vidal i Roger, Joan Baptista Pujol, Joan Oliva. Habitualment no es detallava el nom del traductor, malgrat les evidències que es tenen de que noms importants de la literatura catalana feren algunes de les traduccions. Quan es tornava a representar una òpera no es feia necessàriament una nova edició del llibret: a vegades s’indicaven els talls efectuats al text cantat o recitat, però mai es solia fer de manera sistemàtica.


Llibrets

Registres 1 a 2 de 2    Ruffini, Giovanni

Ordenar per :   Títol   |   Autor  |  Data data descendent  data ascendent  

tornar a la pàgina anteriorTornar 



  Don Pasquale : dramma buffo in tre atti da rappresentarsi nel gran teatro del Liceo filarmonico-drammatico barcellonese di S. M. la Regina donna Isabella II

Donizetti, Gaetano
Ruffini, Giovanni

Data 1848
Descripció 1 volum
Nota Òpera de Gaetano Donizetti basada en el llibret d'ell mateix i Giovanni Ruffini
Lengua italià
Descriptors: Òpera ; Llibrets
Col·lecció Llibrets
Altres documents Don Pasquale 




  Don Pascual : ópera bufa en tres actos : música del maestro Cayetano Donizetti para representarse en el gran teatro del Liceo filarmónico-dramático barcelonés

Donizetti, Gaetano
Ruffini, Giovanni

Data 1874
Descripció 1 volum
Nota Ópera de Gaetano Donizetti basada en el llibret de Giovanni Ruffini
Lengua castellà
Descriptors: Òpera ; Llibrets
Col·lecció Llibrets
Altres documents Don Pasquale