Universitat Autònoma de Barcelona   Castellano  |  English
   
  Paraula clau:
   
   

La sèrie documental conté els llibrets de les òperes representades al teatre. També s’hi recullen llibrets de funcions de sarsueles –força habituals durant les primeres dècades de funcionament del teatre, tant en català com en castellà–, així com de les funcions de balls. En la seva majoria daten del segle XIX. Els llibrets recullen el text complert de les obres representades i altres informacions bàsiques: el repartiment dels cantants a les primeres funcions d’una obra, els noms dels directors de l’orquestra, cor i banda, els noms dels músics dels primers faristols de l’orquestra, i la data de l’estrena al teatre d’una òpera, sarsuela o ballet.

Els primers llibrets solien recollir només el text en italià, una peculiaritat dels teatres de Barcelona. Pels volts de la segona meitat de segle els llibrets generalitzaren la seva publicació bilingüe, tot recollint a la pàgina de l’esquerra el text en italià –majoritàriament– i a la dreta la seva traducció al castellà.

Els llibrets del G. T. del Liceu foren editats amb molta cura, a càrrec d’impressors com Tomàs Gorchs, Jaume Jepús, Ignasi Estivill, Vidal i Roger, Joan Baptista Pujol, Joan Oliva. Habitualment no es detallava el nom del traductor, malgrat les evidències que es tenen de que noms importants de la literatura catalana feren algunes de les traduccions. Quan es tornava a representar una òpera no es feia necessàriament una nova edició del llibret: a vegades s’indicaven els talls efectuats al text cantat o recitat, però mai es solia fer de manera sistemàtica.


Llibrets

Registres 1 a 3 de 3    Rossini, Gioachino

Ordenar per :   Títol   |   Autor  |  Data data descendent  data ascendent  

tornar a la pàgina anteriorTornar   Guillermo Tell : melodrama en cuatro actos, para representarse en el Gran Teatro del Liceo filarmónico-dramático barcelonés de S. M. la Reina doña Isabel segunda, en el año 1866

Rossini, Gioachino

Data 1866
Descripció 1 volum
Lengua castellà
Descriptors: Òpera ; Llibrets
Col·lecció Llibrets
Altres documents Guillaume Tell 
  Otello, ó sea, el africano de Venecia : drama trágico en tres actos

Rossini, Gioachino

Data 1860
Descripció 1 volum
Lengua castellà
Descriptors: Òpera ; Llibrets
Col·lecció Llibrets
Altres documents Otello 
  El Barbero de Sevilla : ópera bufa en dos actos : música del maestro Rossini para representarse en el gran teatro del Liceo filarmónico-dramático barcelonés de S. M. la Reina doña Isabel segunda

Rossini, Gioachino
Sterbini, Cesare

Data 1863
Descripció 1 volum
Nota Òpera de Gioachino Rossini basada en el llibre de Cesare Sterbini
Lengua castellà
Descriptors: Òpera ; Llibrets
Col·lecció Llibrets
Altres documents Il Barbiere di Siviglia