Universitat Autònoma de Barcelona   Castellano  |  English
   
  Paraula clau:
   
   

La sèrie documental conté els llibrets de les òperes representades al teatre. També s’hi recullen llibrets de funcions de sarsueles –força habituals durant les primeres dècades de funcionament del teatre, tant en català com en castellà–, així com de les funcions de balls. En la seva majoria daten del segle XIX. Els llibrets recullen el text complert de les obres representades i altres informacions bàsiques: el repartiment dels cantants a les primeres funcions d’una obra, els noms dels directors de l’orquestra, cor i banda, els noms dels músics dels primers faristols de l’orquestra, i la data de l’estrena al teatre d’una òpera, sarsuela o ballet.

Els primers llibrets solien recollir només el text en italià, una peculiaritat dels teatres de Barcelona. Pels volts de la segona meitat de segle els llibrets generalitzaren la seva publicació bilingüe, tot recollint a la pàgina de l’esquerra el text en italià –majoritàriament– i a la dreta la seva traducció al castellà.

Els llibrets del G. T. del Liceu foren editats amb molta cura, a càrrec d’impressors com Tomàs Gorchs, Jaume Jepús, Ignasi Estivill, Vidal i Roger, Joan Baptista Pujol, Joan Oliva. Habitualment no es detallava el nom del traductor, malgrat les evidències que es tenen de que noms importants de la literatura catalana feren algunes de les traduccions. Quan es tornava a representar una òpera no es feia necessàriament una nova edició del llibret: a vegades s’indicaven els talls efectuats al text cantat o recitat, però mai es solia fer de manera sistemàtica.


Llibrets

Registres 1 a 2 de 2    Pacini, Giovanni

Ordenar per :   Títol   |   Autor  |  Data data descendent  data ascendent  

tornar a la pàgina anteriorTornar   Safo : argumento de esta ópera en tres actos

Pacini, Giovanni
Cammarano, Salvatore

Data 1868
Descripció 1 volum
Nota Saffo és una òpera en tres actes de Giovanni Pacini, amb llibret de Salvatore Cammarano
Lengua castellà
Descriptors: Òpera ; Llibrets
Col·lecció Llibrets
Altres documents Saffo 
  Saffo : tragedia lirica in tre parti da rappresentarsi nel Gran Teatro del Liceo Filarmonico-Drammatico Barcellonese di S.M. donna Isabella seconda, nella primavera del 1849

Pacini, Giovanni
Cammarano, Salvatore

Data 1849
Descripció 1 volum
Nota Text de l'obra en castellà, portada i informacions diverses en italià
Lengua castellà
Descriptors: Llibrets ; Òpera
Col·lecció Llibrets
Altres documents Saffo