Revistes

 

 

CEDOC

El Cedoc és un fons de documentació política contemporània especialitzat en la recollida, classificació i conservació dels materials (llibres, fullets, papers solts, cartells, vídeos, cassets...) produïts pels diferents agents polítics i socials a l’Estat espanyol.

Va iniciar les seves tasques el 1973 recollint les publicacions periòdiques clandestines que aleshores no podien ser de consulta lliure a les biblioteques de la UAB. També aleshores es va iniciar en la documentació sobre els mitjans de comunicació, afavorits per la ubicació dins la Facultat de Ciències de la Comunicació. Per això el Centre es va anomenar Centre Documental de la Comunicació (Cedoc). Avui, la sigla és el recordatori d’aquells inicis.

La transició i l’arribada de la democràcia, amb l’esclat de les activitats dels partits polítics, els sindicats, les plataformes, les associacions..., va decidir-nos a conservar els materials que produïssin, i que sovint tenen una vida molt efímera, per tal que poguessin ser consultats en el futur. Al mateix temps, fem un esforç per recuperar els testimonis de les activitats polítiques del franquisme i de l’antifranquisme com a antecedents de la transició i la democràcia. Són moltes les persones que ens han lliurat documentació d’aquells temps. El llegat d’Albert Viladot sobre política, el de Josep Porter Moix sobre la Nova Cançó, o el de la Crida destaquen pel seu volum i interès.

Els fons tenen un límit cronològic: la fi de la Guerra Civil. També hi ha criteris de preferència geogràfica: Catalunya, nacionalitats històriques, agents actuant en tot l’Estat espanyol...; i de representativitat, valorada per la participació en les institucions, especialment les parlamentàries. El Cedoc manté uns lligams estrets amb els agents polítics. Els responsables de la producció dels seus materials (secretaris d’organització i gabinets de comunicació) són amics nostres des de fa molt temps. El professor Joan B. Culla és un assistent habitual als congressos de les forces polítiques catalanes. Rebem regularment centenars de publicacions perquè estem inclosos a les seves llistes de correu. A més, també intercanviem materials amb més d’una trentena de biblioteques i centres de tot l’Estat amb interessos semblants als nostres.

Avui, el Cedoc té uns 15.000 llibres i fullets (tres col·leccions d’interès específic són la de llibres sobre el País Basc, la de cartellisme polític internacional i la del Sàhara Occidental, manté col·leccions molt completes de prop de 9.000 revistes –tot consultable dins del catàleg de les biblioteques de la UAB–, hi ha més de 10.000 cartells dels quals 5.000 estan digitalitzats dins del Dipòsit Digital de Documents de la UAB, 400 hores de gravacions de vídeo d’actes polítics, campanyes electorals, espots o entrevistes. També destaca un completíssim arxiu de materials de totes les eleccions: referèndums, eleccions europees, generals, autonòmiques o locals.

El Cedoc ha organitzat diverses exposicions, entre les quals destaquen «25 anys de la Constitució de 1978», «Els camins de l’exili. El final de la Guerra Civil, el pas de la frontera i els camps d’internament», «Europa en cartells» i «Media in the Mediterranean ».

Igualment, hem editat durant molts anys el Recull de documents sobre les polítiques de la comunicació a Espanya; també catàlegs especialitzats, com el del professor Emili Gasch sobre les publicacions del PSUC, el de Rafael Iniesta sobre publicacions trotskistes o el de les publicacions periòdiques del PSC (PSC-PSOE).

Un consell acadèmic format per representants dels departaments de Periodisme i Ciències de la Comunicació, Comunicació Audiovisual 1, Història Contemporània i Ciència Política orienta les activitats, i el professor Eugeni Giral és el coordinador docent nomenat per la Junta de Facultat de Ciències de la Comunicació. Si en els primers anys eren els alumnes de Periodisme i Publicitat els qui utilitzaven més el Cedoc, ara els assidus són els de Ciències Polítiques i de Sociologia. El Cedoc, però, és a disposició de tota la comunitat universitària i obert a tota la societat.

Els materials del Cedoc, per les seves característiques, estan exclosos de préstec, però es poden reproduir fàcilment. El Cedoc té els mateixos horaris que els altres serveis de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General.

Eugeni Giral
Coordinador docent del Cedoc
Professor emèrit
Departament de Periodisme i de Ciències
de la Comunicació Àrea de Periodisme

 

BCHG - Juny de 2011