Cartells de la Guerra Civil
Abraham Lincoln Brigade Archives
Durant la Guerra Civil Espanyola uns 2800 voluntaris nord-americans es van integrar a diverses unitats de les Brigades Internacionals per lluitar al costat de l'exèrcit republicà. Col·lectivament van ser coneguts com a "Brigada Abraham Lincoln". En acabar la guerra els voluntaris supervivents van començar a recollir les cartes, escrits, històries orals, fotografies, cartells, objectes i material efímer per preservar aquesta història i contextualitzar-la dins de la contínua lluita pel canvi social radical, donant lloc a la creació de l'organització Abraham Lincoln Brigade Archives (ALBA). Aquest fons està dipositat i gestionat per la Tamiment Library and Robert F. Wagner Labor Archives de la Universitat de New York.
Adreça:
Elmer Holmes Bobst Library, 10th Floor
70 Washington Square South
(West 4th btwn LaGuardia and Greene Streets)
New York, NY 10012
Tlf: 212-998-2630
Fax: 212-995-4225
tamiment.wagner@library.nyu.edu
Archivo General de la Guerra Civil Española
El Centro Documental de la Memoria Histórica, conserva una de les millors col·leccions de cartells de la guerra civil existents al món. Especialment rica i complerta respecte als produïts per la República, ha estat ampliada posteriorment amb la incorporació d’atres cartells significatius editats pels nacionals. En l’actualitat la col·lecció consta de 2.280 cartells que poden ser consultats des del Portal de Archivos Españoles.
Adreça:
C. Gibraltar, 2 37008
Salamanca
Arxiu Històric de la Ciutat (Barcelona, Catalunya)
L'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB) és en origen la institució encarregada de la custòdia, tractament i difusió de la documentació generada o rebuda per l'administració de la ciutat des de la creació del règim municipal barceloní a mitjan segle XIII fins la revolució liberal de mitjans segle XIX. A l'entorn d'aquest riquíssim nucli inicial, s'hi han anat incorporant altres materials arxivístics, bibliogràfics i hemerogràfics considerats d'interès per al coneixement de la història de la ciutat sense límits cronològics. El diversificat patrimoni generat per aquesta dinàmica converteix l'AHCB en un dels centres arxivístics més importants del país, de consulta imprescindible per estudiar molts aspectes de la història, no sols de Barcelona, sinó també de Catalunya.
Adreça:
Santa Llúcia, 1
08002 Barcelona
Tel. +34 93 256 22 55
arxiuhistoric@bcn.cat
Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià
El President Tarradellas  va fer donació del seu arxiu personal a Poblet, el 31 de desembre de 1981,  donant-li el nom de la seva filla, Montserrat Tarradellas i Macià (1928-1984). Després de la mort d’aquest (1988) i de la seva esposa Antònia Macià (2001), l'arxiu ha quedat en propietat de la comunitat de Poblet, tal com establia el conveni de donació. L'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià és tutelat per un Patronat presidit per l'Abat del monestir.
Per fer una consulta cal adreçar la petició al telèfon 977 871 039, o bé al correu electrònic atarradellas@poblet.cat
Adreça:
Abadia de Poblet
(A l'interior del segon recinte del Monestir de Santa Maria de Poblet)
43448 Poblet
Tf.: 977 870 089
Arxiu Municipal de València
L’Arxiu Municipal de València, que remunta la seva antiguitat al segle XIII, ha sigut el depositari del testimoni històric de les més diverses manifestacions històriques, socials, religioses, econòmiques, literàries i culturals valencianes. Un llegat que s’ha anat incrementant amb el pas del temps.
Adreça:
Tetuán, 3 (Palacio de Cervelló)
46003 VALENCIA
Telèfon: 96.352.54.78 - Ext. 2651
archivo@valencia.es
Arxiu Nacional de Catalunya
Per la seva naturalesa d'arxiu general de l'administració i d'arxiu històric, l'Arxiu Nacional de Catalunya ingressa i custodia fons d'orígens molts diversos, pel que fa a la seva procedència, titularitat i règim jurídic, suport i format.
L'Arxiu conserva més de nou-cents fons i col·leccions documentals que ocupen uns trenta quilòmetres de prestatgeria. Pel que fa als arxius d'imatge i so, l'Arxiu Nacional de Catalunya, aplega també gairebé dos milions d'imatges. Destaquen els quasi dos-cents mil negatius de vidre, els quatre-cents mil positius, el milió i mig de plànols i mapes i els més de vint-i-cinc mil cartells.
Adreça:
Carrer de Jaume I, 33-51
08195 Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental)
Tel. 93 589 77 88
Fax 93 589 80 35
Biblioteca de Catalunya
La Biblioteca de Catalunya disposa d’una col·lecció d'exemplars de cartells de la Guerra Civil Espanyola. Es poden consultar en format digital des de Memòria Digital de Catalunya. La col·lecció inclou altres temàtiques (comercials, d'espectacles, etc.) i èpoques.
Adreça:
Carrer de l'Hospital, 56.
08001 Barcelona.
Biblioteca del Pavelló de la República. Universitat de Barcelona
La col·lecció digital “Cartells del Pavelló de la República” permet l’accés i la consulta en línia dels cartells conservats al CRAI Biblioteca del Pavelló de la República de la Universitat de Barcelona.

La col·lecció total consta de més de 10.000 unitats documentals i, des del punt de vista històric, constitueix una font molt important per a l’estudi dels fets polítics, econòmics, socials i culturals esdevinguts a Catalunya i Espanya des de principis del segle XX fins als nostres dies. El fons digital consta de més de 3000 cartells digitalitzats corresponents al període de la Segona República espanyola i la Guerra Civil.  De moment, i fins a completar l’accés a tota la col·lecció,  aproximadament uns 1000 es poden consultar a través de la Memòria Digital de Catalunya.

Adreça:
Av. Cardenal Vidal i Barraquer, 34-36
08035 Barcelona
Biblioteca Nacional de España
La col·lecció de cartells de la Guerra Civil Española, es presenta dins La Biblioteca Digital Hispánica (portal dels documents digitalitzats de la BNE), com una col·lecció destacada.
Adreça:
Paseo de Recoletos, 20-22
28001 Madrid
Tlf.: 915 80 78 00
Bibliotheque de documentation internationale contemporaine (França)
La Bibliothèque de documentation internationale contemporaine es defineix com una biblioteca-museu, especialitzada en història contemporànea i en relacions internacionals dels segles XX i XXI.
L'Argonnaute  és el seu dipòsit digital, el quan dóna accés a més de 130 000 documents. De la col·lecció de cartells sobre la Guerra Civil espanyola, actualment només hi ha disponible una selecció. El fons complet es podrà consultar en línia l'estiu de 2015.
Adreça:
129 Rue de Grenelle
75007 Paris, França
Tlf.: +33 1 44 42 54 91
Brandeis University. Spanish Civil War Poster Collection
La  Brandeis Universitycompta amb un fons  especial sobre la Guerra Civil Espanyola, un conflicte que molts historiadors consideren que és el preludi de la Segona Guerra Mundial. La col·lecció inclou més de 250 cartells antifeixistes, enviats o portats directament per voluntaris nord-americans que van lluitar a la Guerra Civil Espanyola.
Aquesta col·lecció forma part d'un projecte en curs. Es continuaran afegint més cartells a mesura que el projecte avanci.
Adreça:
415 South St
Waltham, MA 02453
Estats Units d'Amèrica
Col·lecció Carulla. Barcelona
Col·lecció privada. La seva difusió és feta a través de les diferents publicacions comercials com "La Guerra Civil en 2000 carteles: República-Guerra Civil-Posguerra" o "Cartells catalans: La República en guerra, 1936-1939"
Fundación Pablo Iglesias
El Archivo y Biblioteca la Fundación Pablo Iglesias és, per la importància i la quantitat dels seus fons documentals, bibliogràfics i hemerogràfics, un dels centres de documentació fonamentals per a l’estudi de la història política i social de l’Espanya contemporània. Els seus fons documentals són citats a centenars de publicacions sobre el moviment obrer i la història contemporània.
El fons de cartells es composa de 8.000 unitats, que abasten els períodes històrics de la guerra civil (1936-1939), l’exili (1944-1977) i des de l’any 1975 fins l’actualitat. Els cartells del període de la guerra civil es composa de 1.200 cartells que reflecteixen la política d’agitació i propaganda realitzada a la zona republicana pel govern, les organitzacions polítiques i sindicals, associacions culturals i organitzacions d’ajuda i solidaritat.
http://archivo.fpabloiglesias.es/
Adreça:
C. Ferraz 35, 1º Izq.
28008 Madrid
Fundación Sabino Arana
L’Arxiu del Nacionalisme Basc reuneix una important documentació històrica compresa en diferents fons de l’Arxiu, Biblioteca i Hemeroteca. El seu principal valor és que la major part dels originals i classificats es van generar durant la dictadura, clandestinitat i exili.
Adreça:
Mandobide Kalea, 6
48007 Bilbao, Bizkaia
944 05 64 50
Imperial War Museum (Gran Bretanya)
L’Imperial War Museum (Museo Imperial de la Guerra) és un museu que te per finalitat afavorir l’anàlisi i la comprensió dels conflictes bèl·lics produïts al llarg de la història, donant gran importància als efectes de la guerra sobre la població civil. Entre els seus fons hi ha una part important dedicada a la Guerra Civil Espanyola.
Institut Municipal de Museus (Reus, Catalunya)
L’Institut Municipal de Museus de Reus (IMMR) és l’organisme encarregat de la gestió dels museus municipals. Una exposició realitzada l’any 2007 sobre els cartells de la Segona República (1931-1939), és el fons aquí buidat. Aquest procedeix de la donació feta a l’Institut per Montserrat Barenys i Busquets.
Adreça:
Raval de Santa Anna, 59
Tel. 977 010 660
info.museus@reus.cat
Institut Valencià d'Art Modern
La Col·lecció de la Biblioteca del museu compta amb fons llibrers i audiovisuals de diversa índole. Entre els seus fons es troben diversos arxius d'artistes formats per milers de documents que s'han anat incorporant bé sigui per donació, compra o dipòsit. Entre ells cal destacar l'Arxiu i Biblioteca Josep Renau, l'Arxiu Julio González (avui completament digitalitzat i accessible des de la base de dades de la Biblioteca), l'Arxiu Eusebio Sempere,  l’ arxiu del Grup Parpalló, de Vicente Huidobro o de Manolo Gil.
Adreça:
Guillem de Castro, 118
46003 Valencia
Tel: 96 386 30 00
ivam@ivam.es
Lazkaoko Beneditarren Fundazioa
Lazkaoko Beneditarren Fundazioa es va crear la primavera del 2011 de la mà dels Benedictinos de Lazkao, la Diputació Foral de Guipúscoa i l'Ajuntament de Lazkao. Està dirigida pel monjo benedictí Juan José Agirre, i és on es troba actualment el Centre de Documentació.
La fundació posseeix una col·lecció de 22.000 cartells, datats entre 1970 i l'actualitat, tots ells de temàtica basca. Agirre va començar a recopilar cartells a mitjans de la dècada dels 70, va ser pioner en aquesta tasca, i això fa que molts dels cartells no puguin trobar-se en cap altre lloc, especialment els cartells polítics dels anys 70 i 80. D'altra banda , la fundació custòdia cartells molt diversos: sindicals, ecologistes, feministes, antimilitaristes, culturals ...
Els cartells estan en procés de catalogació i la seva consulta es va permetent a mesura que avancen aquests treballs.
Adreça:
Elosegui 27
20210 Lazkao, Guipúzcoa
Tel.: 943 888 781
lbf@lbf.eus
Library of Congress
La col·lecció de Cartells de la Guerra Civil Espanyola de la secció de gravats i fotografies de la Biblioteca del Congrés consta aproximadament de 120 cartells
Adreça:
The Library of Congress
101 Independence Ave, SE
Washington, DC 20540
Museo de Bellas Artes de Bilbao
La biblioteca del museu conserva una col·lecció documental especialitzada en art, destinada al servei d'estudiosos i investigadors d'aquesta disciplina. L’àmbit cronològic que atén abasta, en línies generals, els límits establerts per la col·lecció artística del museu, és a dir, des del segle XII fins a l'actualitat.
La biblioteca també compta amb una àmplia selecció de títols de museologia, col·leccions de museus, teoria de l'art, tècniques artístiques, conservació i restauració, història de l'art i moviments artístics, arquitectura, escultura, arts decoratives, dibuix, disseny, pintura, arts gràfiques, fotografia, cinema, publicacions del museu i catàlegs de subhastes. Els cartells es troben dins de la secció d’Arxiu de la col·lecció permanent
En procés de digitalització, de cara a una futura exposició (segons conversa telefònica)
Adreça:
Museo de Bellas Artes de Bilbao
Museo Plaza, 2
48009 BILBAO
Tlf. 94 439 60 60
Fax. 94 439 61 15
Parlament de Catalunya. Direcció d’Estudis Parlamentaris. Col·lecció Fornas
La Col·lecció Fornas del Parlament de Catalunya integra, entre altres obres bibliogràfiques, 335 cartells, la major part dels quals pertanyents al període de la Segona República i de la Guerra Civil.
El fons, a banda dels cartells pròpiament dits, inclou també alguns avisos i notificacions que foren editats amb propòsit cartellístic.
Actualment 292 cartells són accessibles en línia.
Els registres bibliogràfics de tots els cartells del fons es poden consultar al catàleg de la biblioteca del Parlament.
Adreça:
Parc de la Ciutadella, s/n
08003 Barcelona
Tel. 93 304 65 00
UC San Diego Library. Southworth Collection
La Segona República (1931-1936), la Guerra Civil espanyola (1936-1939) i els anys posteriors a la Guerra constitueixen els focus d'aquesta col·lecció que porta el nom d'Herbert Rutledge Southworth , que va començar a recollir aquests materials de forma sistemàtica durant la guerra. Southworth va ser un periodista estretament associat amb el Govern republicà , tant a Espanya com a l'exili . Va contribuir en nombrosos articles antifranquistes al Washington Post durant la guerra
Adreça:
UC San Diego
9500 Gilman Dr.
La Jolla, CA 92093
Tlf.(858) 534-2230
Universitat de València. Biblioteca Histórica
Una part especialment valuosa del fons de la Biblioteca Històrica de la Universitat de València són els 260 cartells que procedeixen la majoria de les recuperacions de guerra, les confiscacions posteriors, o els dipòsits fets quan la ciutat va ser capital de l'Espanya republicana.
Actualment té 99 cartells digitalitzats i consultables a través de Somni : Col.lecció digital de fons històric
Adreça:
C/ Universitat, 2 | C/ la Nau, 2
46003 València
Victoria and Albert Museum
El Victoria and Albert Museum (sovint abreujat com V&A) és el més gran del món d'arts decoratives
Entre les seves col·leccions es troba la dedicada als cartells de la Guerra Civil Espanyola.  Els registres varien en qualitat i fiabilitat i la base de dades està en contínua actualització.

IniciCEDOC - Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General | Contacte | Avís Legal
Universitat Autònoma de Barcelona